Yeni Mezun Psikolog Nasıl İş Aramalı?

Mader Bengisu Bilgen
3 min readApr 21, 2020

--

Çağ değiştikçe toplumsal olarak ihtiyaçlarımız da benzer şekilde değişmekte ve evrilmekte. Özellikle son dönemlerde artan ekonomik krizler ve çalışma temposu yanında getirdiği yaşam mücadelesi ile birlikte yeni çalışma alanlarını da hayatlarımıza dahil etmektedir. Psikoloji bilimi de bu yoğun stresle baş etmeye çalışan günümüz toplumunun imdadına yetişen ve yeni popülerleşen bölümlerden biridir diyebiliriz.

Fakat gelin görün ki topluma faydalı olmak için bu bölümü tercih eden yeni mezun olan psikologların istihdam oranı Üniversite Veri Psikoloji İstatistikleri tarafından yapılan son araştırmalara göre %43 ve iş bulma süreleri de ortalama 8 ay 28 gün olarak belirtilmiştir. Bu süreyi kısaltmak isteyen yeni mezun olmuş psikologların lisans dönemi boyunca kazandığı tecrübeler ve bunları iş arama sürecinde nasıl değerlendirebildiği çok önemlidir.

Lisans Döneminde Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?

Psikoloji bölümü kendi içinde çeşitliliği ve temelinde insan ruh bilimi olduğu için derya deniz bir alandır diyebiliriz. Bugün yaşadığımız trafik sorunlarından, çocuk gelişimine, adli vakalardan, endüstriyel hayata kadar birçok alanda çalışan uzman psikologlar vardır.

Lisans dönemi boyunca bir psikoloji öğrencisinin en önemli görevi okumak ve öğrenmeye niyetli olmaktır. Okuma sürekliliği alan hakkında bilgi birikimini oldukça arttıracak ve çalışmak istediği alanları belirlemesinde ciddi oranda katkı sağlayacaktır. Yetmiş iki tane alt çalışma ve araştırma alanı olan psikoloji bölümünü sadece lisans dersleri ile sınırlandırmak mümkün değildir.

Yaptığımız okumalar ve aldığımız dersler sayesinde ilgilenmeye karar verdiğimiz alanlarda stajlar yapmak ya da sosyal konular ilgimizi çekiyorsa gönüllü faaliyetlere katılmak, kendimizi geliştirmek için bir diğer önemli yöntemdir. Bu sayede yeni mezun olduğumuzda çalışmış olduğumuz kurum ve kuruluşlar bizler için hatırı sayılır birer deneyim ve network dediğimiz bağlantı ağlarını henüz öğrenciyken oluşturmuş olacaktır.

Gönüllü Faaliyetlere Katılmak

Yeni Mezun Olanlar Umutsuzluğa Kapılmayın! Yeni mezun arayan çoğu kurum ve kuruluş özellikle sivil toplum kuruluşları, lisans döneminde kendisi ile gönüllü çalışmış olan adaylara ayrıcalık tanıyabilmekte. Benzer bir şekilde kurumsal firmalar da yeni mezun işe alımlarında genellikle öğrenci iken stajyerliklerini kendi firmalarında yapmış ve kurumun kültürüne hakimiyet kazanmış olan adayları daha çok tercih etmektedir. Daha önce bahsedildiği gibi yetmiş iki çalışma ve araştırma alanı olan bu bilim her geçen gün daha da gelişip büyümektedir.

Bu sebeple, akademik çalışmalara katılmak psikoloji lisans öğrencileri için büyük şanstır. Bu şans alanında uzman öğretim ve araştırma görevlileri ile birlikte projeler üreterek, tez ya da makaleler yazarak değerlendirildiği takdirde hem kendilerinden referans almamız kolaylaşır hem de akademik kariyer hedeflerimiz varsa bizim için önemli bir deneyim olmaktadır. Yeni mezun olan psikologlar olarak iş başvuru süreçlerinde CV’nizde birlikte akademik çalışmalar yapmış olduğunuz akademisyenlerinizin olması işverenlerin gözünde sizi parlatacaktır. Bu sayede, araştırmacı, ilgili ve inovatif taraflarınız olduğunu henüz yeni mezun olmanıza rağmen gösterebileceğiniz bir alan yaratmış olursunuz.

Yeni Mezun Olduğumda Hangi Adımları İzlemeliyim?

Artık bir psikologsunuz, tebrikler! Peki şimdi ne olacak? Öncelikle edinmiş olduğunuz deneyimleri anlatan açık ve anlaşılır bir CV hazırlamalısınız. Bir yeni mezun çantasından bunu asla eksik etmemeli, her an iş görüşmesine hazırlıklı olmalı. Başvuru yaparken önceliklerinizi lisans döneminde tanıştığınız kurum ve kuruluşlara vermek de iyi bir yöntem olabilir.

En önemli nokta bu dönemde, kendimizi geliştirmeyi bırakmamak olacaktır. Mümkün olduğunca çok mesleki beceri eğitimi, belki iş ararken bile staj yapmaya devam etmek, tüm bunların yanında bir psikoloğun heybesinden eksik etmemesi gereken etkili iletişim yeteneğini parlatmak hem yeni mezun bir psikolog olarak neden işverenlerin bizi seçmesi gerektiğini anlattığımız mülakatlarda hem de iş yaşamımızda bulunmaz bir nimet olacaktır.

--

--

Mader Bengisu Bilgen

Psikolog, İçerik Üretici 📍Türkçe Yayın 📍Psikoloji Arşiv Ig: @psikologmader